Hossan maisema

Hossan uusi Kansallispuisto on niin maisemiltaan kuin retkeilymahdollisuuksiltaan ja -palveluiltaan erittäin monipuolinen, mikä näkyy myös sen saavuttamassa suosiossa. Hossa valittiin vuoden retkikohteeksi 2011 ja vuoden luontokohteeksi 2014

Hossan alue Suomussalmella on vanhaa kulttuuriseutua. Hossan valtakunnallisesti arvokkain nähtävyys on Värikallio. Noin 4000 vuotta vanhat kalliomaalaukset. todistavat ihmisten metsästäneen ja kalastaneen täällä jo tuhansia vuosia sitten.

Hossan Kansallispuiston pohjoislaidassa sijaitse Julma-Ölkky. Julma-Ölkky on suurin kolmesta Suomessa olevasta maan halkeamaan syntyneestä kanjonijärvestä. Julman-Ölkyn pituus on noin kolme kilometriä ja leveys kapeimmalla kohdalla noin 10 m. Sen syvyys on 50 m. Kallioiden korkeus korkeimmalla kohdalla on noin 50 m.

Itärajan retkeilyreitti yhdistää Martinselkosen luonnonsuojelualueen Hossaan. Reitti kulkee Hossasta Kuivajärvelle ja sen pituus on 162 km. Reitti seuraa metsäautoteitä ja polkuja sekä monilla kohdin myös rajavyöhykkeen takarajaa. Reitti on merkitty maastoon sinisillä maalimerkeillä, mutta merkintä ja pitkospuut on osittain huonossa kunnossa. Reitin varrella on tulentekopaikkoja, laavuja ja autiotupia.

Martinselkosen luonnonsuojelualue on pohjoiskainuulainen salomaa Venäjän rajalla. Alue tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia retkeilyyn, kalastukseen ja marjastukseen. Martinselkonen on osa Kalevalankansallispuiston suojelualuekokonaisuutta. Alueella on kohtalaisen vanhaa, mäntyvoittoista metsää, jossa on nähtävissä kaskeamisen merkkejä. Kelojen reunustamia rämeitä, korpia ja soistuvia kankaita on runsaasti. Alueen länsirajalla sijaitsevan Karttimojoen varrella on nähtävillä uittorakenteita.